Ako vybrať bonbóny?

Ktorý cukrík je pre vás tým pravým? Máte radi čokoládové alebo dáte prednosť zdravšiemu variantu s vitamínmi a výťažkami z byliniek? Poradíme Vám, podľa čoho si cukríky vyberať.

Ktorý cukrík je pre vás tým pravým? Máte radi čokoládové alebo dáte prednosť zdravšiemu variantu s vitamínmi a výťažkami z byliniek? Poradíme Vám, podľa čoho si cukríky vyberať.

Doba čítania 4 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Druhy cukríkov

Tvrdé cukríky

Tvrdé cukríky sa nežujú, iba cmúľajú. Vyrábajú sa v mnohých príchutiach a tvaroch.

  • Možno nájsť aj cukríky bez cukru

  • Veľa farieb a chutí

  • Malé deti ich môžu vdýchnuť

Žuvacie cukríky

Žuvacie cukríky predstavujú kompromis medzi žuvačkou a klasickým cukríkom.

  • Mäkké a šťavnaté

  • Ideálne pre detské zúbky

  • Bývajú gumové

  • Väčšinou obsahujú cukor

Čokoládové cukríky

Čokoládové cukríky sú vyrobené z bielej, mliečnej alebo horkej čokolády a vo vnútri majú náplň najrôznejších príchutí.

  • Mäkké

  • Sladké

  • Obvykle obsahujú veľa jednoduchých cukrov

Podľa čoho vybrať

Príchuť a tvar

Cukríky sa vyrábajú v skutočne neprebernom množstve chutí. Vyberať nemusíte len z tých tradičných, ktorými sú ovocné, mentolové, karamelové, smotanové alebo bylinkové. Vyskúšať môžete aj príchute zeleninové či mäsové. Áno, aj také skutočne existujú.

Rovnako tak je to aj s tvarom cukríkov. Okrúhle, hranaté, šišaté sú štandardom. Ale zoženiete aj cukríky v tvare srdca, kvetín, zvieratiek, filmových postavičiek alebo náradia.

Zloženie

Zloženie je u cukríkov dôležité, pokiaľ vás zaujíma, z čoho sú vyrobené a či nemôžu uškodiť vám alebo deťom.

  • Želatínové cukríky - obvykle sa skladajú z glukózového sirupu, cukru, želatíny, farbiva, arómy a ovocnej šťavy

  • Hroznový cukor - obsahuje 80–98 % hroznového cukru alebo glukózy

  • Karamelky - čím viac smotany obsahujú, tým lepšie; niektoré obsahujú 16 % smotany, iné iba 1,5 %

Na slovenskom trhu kúpite aj cukríky bez cukru alebo bio cukríky, ktoré vznikajú v rámci ekologického poľnohospodárstva a nepridávajú sa do nich žiadne chemické látky ani farbivá.

Také karamelky môžu byť poctivé, ale aj falošné. Čím viac smotany majú, tým lepšie.

Hmotnosť

Ak nakupujete cukríky vo veľkom, potom vás najskôr bude zaujímať hmotnosť balenia. Na slovenskom trhu pokojne zoženiete aj dvojkilové balenie.

Vlastnosti a účinky

Cukríkom obvykle zaháňame chuť na sladké alebo len tak maškrtíme. Občas nám ale môžu byť aj prospešné. Alebo nám aspoň nijako neuškodia.

  • S obsahom CBD - také cukríky, ktoré obsahujú liečivú zložku konope, pomáhajú bojovať s nespavosťou, chronickými bolesťami a tiež zmierňujú stres a napätie

  • Bezlepkové - môžu ich konzumovať aj celiaci

  • Bylinné - liečia chrípku, prechladnutie, bolesť v krku alebo napríklad bolesti zubov a ďasien

Recept na bylinkové cukríky

Nielenže bylinkové cukríky skvele chutia, ale oceníte ich aj vo vašej domácej lekárničke.

Čo budete potrebovať?

  • 150 g medu

  • 80 g cukru kryštál

  • ​​2,5 lyžice sušenej nadrvenej šalvie a medovky

  • Šťavu z polovice citróna

Postup:

  • Zvarte si citrónovú šťavu s nadrvenými bylinkami, medom a cukrom.

  • Po krátkom povarení skúste kvapku hmoty vybrať z hrnca. Pokiaľ ihneď stvrdne, je hotová.

  • Povarenú hmotu vlejte do vhodných formičiek a po pár minútach cukríky vyklepnite alebo vytlačte von.

Cukríky uchovávajte v uzatvárateľnom pohári, aby nenavlhli. cmúľajte dva až tri cukríky denne pri nádche alebo kašli.

Spoznáte, ktoré cukríky sú tie zdravé?

Najčastejšie otázky

Brilantná modrá je chemická látka. Nie je síce nijako škodlivá, ale neodporúča sa podávať ju deťom.

Čím viac, tým lepšie. Niektoré obsahujú iba 0,2 % ovocnej šťavy, iné 25 %.

V tom lepšom prípade sa vyrábajú z výťažkov z repy, špenátu, papriky, mrkvy alebo kurkumy. V tom horšom vznikajú chemickou cestou. Dávajte si pozor predovšetkým na azofarbivá, ktoré môžu negatívne ovplyvňovať činnosť a pozornosť detí.