Tvrdé cukríky
Tvrdé cukríky sa nežujú, iba cmúľajú. Vyrábajú sa v mnohých príchutiach a tvaroch.
Možno nájsť aj cukríky bez cukru
Veľa farieb a chutí
Malé deti ich môžu vdýchnuť
Ktorý cukrík je pre vás tým pravým? Máte radi čokoládové alebo dáte prednosť zdravšiemu variantu s vitamínmi a výťažkami z byliniek? Poradíme Vám, podľa čoho si cukríky vyberať.
Ktorý cukrík je pre vás tým pravým? Máte radi čokoládové alebo dáte prednosť zdravšiemu variantu s vitamínmi a výťažkami z byliniek? Poradíme Vám, podľa čoho si cukríky vyberať.
Tvrdé cukríky sa nežujú, iba cmúľajú. Vyrábajú sa v mnohých príchutiach a tvaroch.
Možno nájsť aj cukríky bez cukru
Veľa farieb a chutí
Malé deti ich môžu vdýchnuť
Žuvacie cukríky predstavujú kompromis medzi žuvačkou a klasickým cukríkom.
Mäkké a šťavnaté
Ideálne pre detské zúbky
Bývajú gumové
Väčšinou obsahujú cukor
Čokoládové cukríky sú vyrobené z bielej, mliečnej alebo horkej čokolády a vo vnútri majú náplň najrôznejších príchutí.
Mäkké
Sladké
Obvykle obsahujú veľa jednoduchých cukrov
Trápi vás zápach z úst? V tom prípade siahnite po cukríkoch na osvieženie dychu. Majú mentolovú príchuť a niekedy sa do nich pridávajú aj výťažky z byliniek, napríklad z mäty.
Cukríky sa vyrábajú v skutočne neprebernom množstve chutí. Vyberať nemusíte len z tých tradičných, ktorými sú ovocné, mentolové, karamelové, smotanové alebo bylinkové. Vyskúšať môžete aj príchute zeleninové či mäsové. Áno, aj také skutočne existujú.
Rovnako tak je to aj s tvarom cukríkov. Okrúhle, hranaté, šišaté sú štandardom. Ale zoženiete aj cukríky v tvare srdca, kvetín, zvieratiek, filmových postavičiek alebo náradia.
Zloženie je u cukríkov dôležité, pokiaľ vás zaujíma, z čoho sú vyrobené a či nemôžu uškodiť vám alebo deťom.
Želatínové cukríky - obvykle sa skladajú z glukózového sirupu, cukru, želatíny, farbiva, arómy a ovocnej šťavy
Hroznový cukor - obsahuje 80–98 % hroznového cukru alebo glukózy
Karamelky - čím viac smotany obsahujú, tým lepšie; niektoré obsahujú 16 % smotany, iné iba 1,5 %
Na slovenskom trhu kúpite aj cukríky bez cukru alebo bio cukríky, ktoré vznikajú v rámci ekologického poľnohospodárstva a nepridávajú sa do nich žiadne chemické látky ani farbivá.
Ak nakupujete cukríky vo veľkom, potom vás najskôr bude zaujímať hmotnosť balenia. Na slovenskom trhu pokojne zoženiete aj dvojkilové balenie.
Cukríkom obvykle zaháňame chuť na sladké alebo len tak maškrtíme. Občas nám ale môžu byť aj prospešné. Alebo nám aspoň nijako neuškodia.
S obsahom CBD - také cukríky, ktoré obsahujú liečivú zložku konope, pomáhajú bojovať s nespavosťou, chronickými bolesťami a tiež zmierňujú stres a napätie
Bezlepkové - môžu ich konzumovať aj celiaci
Bylinné - liečia chrípku, prechladnutie, bolesť v krku alebo napríklad bolesti zubov a ďasien
Do cukríkov bez cukru výrobcovia obvykle dávajú cukrový alkohol, ktorý funguje ako náhradné sladidlo. Na druhú stranu ale môže pri väčšom skonzumovanom množstve pôsobiť preháňavo.
Nielenže bylinkové cukríky skvele chutia, ale oceníte ich aj vo vašej domácej lekárničke.
Čo budete potrebovať?
150 g medu
80 g cukru kryštál
2,5 lyžice sušenej nadrvenej šalvie a medovky
Šťavu z polovice citróna
Postup:
Zvarte si citrónovú šťavu s nadrvenými bylinkami, medom a cukrom.
Po krátkom povarení skúste kvapku hmoty vybrať z hrnca. Pokiaľ ihneď stvrdne, je hotová.
Povarenú hmotu vlejte do vhodných formičiek a po pár minútach cukríky vyklepnite alebo vytlačte von.
Cukríky uchovávajte v uzatvárateľnom pohári, aby nenavlhli. cmúľajte dva až tri cukríky denne pri nádche alebo kašli.
Čo znamená, keď cukríky obsahujú takzvanú brilantnú modrú?
Brilantná modrá je chemická látka. Nie je síce nijako škodlivá, ale neodporúča sa podávať ju deťom.
Koľko ovocnej šťavy by mali cukríky obsahovať?
Čím viac, tým lepšie. Niektoré obsahujú iba 0,2 % ovocnej šťavy, iné 25 %.
Z čoho sa vyrábajú farbivá do cukríkov?
V tom lepšom prípade sa vyrábajú z výťažkov z repy, špenátu, papriky, mrkvy alebo kurkumy. V tom horšom vznikajú chemickou cestou. Dávajte si pozor predovšetkým na azofarbivá, ktoré môžu negatívne ovplyvňovať činnosť a pozornosť detí.